نقاط، محدوده‌ها یا سطوح مقاومت و حمایت در بازار رنج

شاید پرسش اساسی‌تر شما این باشد که در اصل خود بازار رنج و (Range-Bounds) چیست؟ اگر در این مورد هم کنجکاو هستید و اطلاعات کافی ندارید، نگران نباشد. ما در این یادداشت برای شما هم پاسخ‌های مناسبی در نظر گرفته‌ایم. این یادداشت قصد دارد به شما نشان دهد که بازار رنج چیست و از اساس، چرا معامله با آن اهمیت دارد. البته قبل از آن برای ورود به بحث بهتر است بدانید که معامله در بازار رنج، صرفاً یک استراتژی است. یعنی یک تریدر بسته به شناخت و انتخابی که دارد، به معامله در این بازه قیمتی می‌پردازد. پس امری، مطلق و همیشگی نیست. تا جایی که از اساس در برخی از وضعیت‌های بازار، اصلاً (Range-Bound) معنایی ندارد. یعنی حتی اگر بهترین طراحی ربات فارکس را نیز برای تحلیل و تصمیم‌گیری انتخاب کنید، پاسخی نمی‌یابید. زیرا صرفاً برخی بازارها در چنین وضعیتی قرار می‌گیرند. خرید و سفارش ربات فارکس، حتی بهترین نمونه آن، به شما در یافتن آن کمکی نخواهد کرد. پس این موضوع را در نظر داشته باشید.

یک نکته در مورد بازارهایی که فاقد الگوی بازار رنج هستند  

همانطور که گفته شد، بازار رنج چیزی نیست که همیشه و در هر موقعیتی قابل مشاهده باشد. در نقطه مقابل برخی از بازارها دارای ترند(Trend) یا همان روند هستند. بعدتر با آشنایی با (Range-Bound) و درک بهتر این استراتژی، می‌توانید متوجه شوید که منظور از فاقد ترند بودن این بازارها چیست. به هر حال مهم است که بدانید دارایی‌ها، ارزها، ارزهای دیجیتال و سهام‌ها، در برهه‌هایی به صورت رنج و در برخی برهه‌های دیگر به صورت ترند(روندمحور) هستند. همانطور که گفتیم پس از درک مطالب این یادداشت بهتر می‌توانید این موضوع را متوجه شوید. حال به سراغ مسیر اصلی درک مبحث (Range-Bound) می‌رویم.

منظور از (Range-Bound) یا دامنه محدود چیست؟

پیش از هر چیز و پرداختن به موضوعاتی در مورد نحوه ترید در بازار رنج، بهتر است اصل و اساس آن را درک کنیم. اولین پرسش کلیدی در این رابطه، این است که اساساً منظور از (Rage-Bound) چیست؟ این اصطلاح به صورت تحت‌اللفظی در زبان فارسی به معنی دامنه محدود است. مقصود از دامنه محدود، فضایی است که بین یک کف و سقف برای قیمت قرار می‌گیرد. برای پرداختن به ادامه بحث، به تصویر زیر دقت کنید. با در نظر داشتن این تصویر بهتر و واضح‌تر این موضوع را درک می‌کنید.

درک توضیحات آتی در مورد بازار رنچ

برای درک توضیحات آتی در مورد بازار رنچ، به این شماتیک تصویری از نمودار قیمت دقت کنید

بر روی نمودار فوق، می‌توانید محدوده‌ای را که با عنوان (Range) مشخص شده است مشاهده کنید. این محدوده با یک خط مشکی در بخش تحتانی و یک خط مشکی در بخش فوقانی مشخص شده است. همانطور که قابل مشاهده است، هیچگاه در طول کانال (Range) قیمت نه پایین‌تر از خط پایینی آمده و نه بالاتر از خط بالایی رفته است. این دقیقاً خاصیت فضایی است که به آن (Range-Bound) یا همان دامنه محدود گفته می‌شود. استراتژی و سبک ترید در بازار رنج هم، دقیقاً حول محور همین کانال تعریف می‎شود. به عبارتی دیگر تریدری که به دنبال این استراتژی است، قصد دارد در این محدوده به خرید و فروش بپردازد. فراموش نکنیم که بعضاً به این فضا با عناوینی مانند کانال و گذرگاه نیز یاد می‌شود. این کانال، همان فضایی است که می‌تواند تریدرها را به سود برساند!

چرا معامله در بازار رنج سودآور است؟

بدیهی است که فرد برای افزایش سوددهی، در بازار رنج، قصد دارد در حداکثر قیمت(خط بالایی) اقدام به فروش و در حداقل قیمت(خط پایینی) اقدام به خرید کند. در این صورت که می‌تواند از دستیابی به حداکثر سود اطمینان حاصل کند. تریدری که مکان خط بالایی را نداند، با امید کاذب به افزایش قیمت بیشتر، دچار زیان خواهد شد. تریدری هم که مکان خط پایینی را نداند، با امید کاذب به کاهش قیمت بیشتر، در تله ضرر و زیان می‌افتد! به همین خاطر است که اساساً ترید و خرید و فروش در کانال بازار رنج، پدیده‌ای سودآور و مثبت است و مطلوب تریدرها خواهد بود. اگر بخواهیم به زبانی حرفه‌ای‌تر بیان کنیم، تریدرها از این فضا برای تعیین نقاط حد ضرر یا (Stop-Loss) استفاده می‌کنند. اما آیا یافتن این کانال و استفاده از آن برای معاملات، ساده است؟ این پرسشی است که در ادامه بیشتر به آن می‌‌پردازیم. پیش از آن البته اجازه دهید با اصطلاحاتی دقیق‌تر نیز قدری به بررسی این موضوع بپردازیم.

معامله در بازار رنج، معامله بین مقاومت‌ها و حمایت‌ها

دو مورد از اصطلاحات ساده اما کاربردی در راستای درک بهتر معامله در بازار رنج، سطح حمایت و سطح مقاومت است. بررسی دقیق و علمی این دو مفهوم نه در حوصله متن است و نه الزامی به نظر می‌رسد. اما درک آن‌ها به طور کلی و به شکلی ساده، الزامی به نظر می‌رسد. سطح حمایت، سطحی از قیمت است که تریدر بسته به تحلیل خود و وضعیت، اعتقاد دارد که قیمت از آن پایین‌تر نخواهد رفت. این سطح از قیمت به نوعی برای تریدر این اعتماد را ایجاد می‌کند که قرار نیست قیمت از آن کمتر شود. در نقطه مقابل، سطح مقاومت، سطحی از قیمت است که بنا به وضعیت، قیمت از آن بیشتر نخواهد شد. بدیهی است که معامله‌گر با شناخت این نقطه، می‌تواند دید روشن‌تری نسبت به آینده معاملات خود دارد.

حال پس از درک نکته فوق، باید یادآوری کنیم که معامله در بازار رنج، در اصل معامله بین سطح حمایت و سطح مقاومت است. تریدری که از این استراتژی استفاده می‌کند، سطح حمایت را در خط پایینی کانال و سطح مقاومت را در خط بالایی آن قرار می‌دهد. حالا احتمالاً بهتر می‌توانید کلیت موضوع را درک کنید. حال نوبت به بررسی پاسخ سوال اخیر رسیده است.

شناخت این کانال ساده نیست!

مسئله اصلی این است که تریدر بتواند خط بالایی و خط پایینی را به‌درستی بشناسد و به آن‌ها اعتماد کند. این همان چیزی است که چالش اصلی معامله در بازار رنج است. تریدرها با تحلیل‌ها، اندیکاتورهای مختلف، سعی در شناسایی کانال (Range-Bound) دارند. آن‌ها با استفاده از ارتباط منطقی برخی داده‌ها، محل ایجاد کانال (Range-Bound) را دقیق‌تر شناسایی کرده و از آن استفاده می‌کنند. در این مسیر خرید ربات فارکس یا ابزارهای دیگری از این دست، به آن‌ها کمک شایانی می‌کنند. البته نباید فراموش کرد که تریدرها و معامله‌گران حرفه‌ای‌تر و با تجربه بیشتر، حتی با دیدن نمودار، امکان یافتن آن را دارند! البته در این صورت نیز از سایر اندیکاتورها و شاخص‌ها برای اطمینان بیشتر کمک می‌گیرند. زیرا قطعاً در آن صورت، شانس خطا و ریسک تصمیمات کاهش می‌یابد. اما به هر حال باید پذیرفت تریدرهای زبده و کاربلد، چنین توانایی هم در شناسایی بازار (Range-Bound) دارند.

آیا (Range-Bound) لزوماً یک شکل و همیشه یکسان است؟

پاسخ به این پرسش قطعاً منفی است. آنچه ما در تصویر ابتدایی متن به عنوان (Range-Bound) معرفی کردیم، صرفاً ساده‌ترین و رایج‌ترین آن‌هاست. اما همیشه و لزوماً الگوی بازار رنج به یک شکل پدیدار نمی‌شود. به همین خاطر در پاسخ به این پرسش باید در چند بخش مختلف به بررسی موضوع پرداخت. پیش از پرداختن به این بخش‌ها، بهتر است بدانید به طور معمول ما با 4 نوع مختلف از الگوی بازار رنج مواجه هستیم.

  • الگوی مستطیلی
  • الگوی اریب
  • الگوی نامنظم
  • الگوی پیوسته

ما به علت محدودیت فضا و وقت، در ادامه با معرفی دو مورد از این الگوها با شما همراه هستیم. تحقیق بیشتر در مورد دو الگوی دیگر را به خود شما محول می‌کنیم.

الگوی مستطیلی در حد فاصل دو خط آبی افقی قابل مشاهده است

الگوی مستطیلی در حد فاصل دو خط آبی افقی قابل مشاهده است

بازار رنج با الگوی مستطیلی (Rectangular Range)

این شکل از الگوی بازار رنج دقیقاً همان چیزی است که در ابتدای متن به آن اشاره کرد. خط بالایی این بازه و خط پایینی آن، کاملاً افقی و صاف هستند. این ساده‌ترین الگوی قابل مشاهده است که برای معامله‌گران نیز جذابیت خاصی دارد. این مستطیل‌ها در بازارهایی که دوره تثبیت قیمت را تجربه می‌کنند، نمایان می‌شوند. البته به طور معمول، نمی‌توان در تایم‌فریم‌های بالا انتظار مشاهده آن را داشت و در تایم‌فرایم‌های پایین‌تر قابل مشاهده هستند. تریدر با مشاهده این الگو بهتر است سریع به بازار ورود کند و اطمینان خیلی زیادی در مورد تداوم آن وجود ندارد. دقیقاً به همین خاطر است که بعضاً تمرکز بیش از حد بر مرزهای آن مشکل‌ساز خواهد شد. اگر یک تریدر بدون دقت به نوسان‌های تأثیرگذار و پردامنه‌تر بازار، صرفاً بر آن تمرکز کند، بدون تردید دچار ضرر خواهد شد.

کانال اریب به روشنی در تصویر قابل مشاهده است

کانال اریب به روشنی در تصویر قابل مشاهده است

بازار رنج با الگوی اریب (Diagonal Range)

الگوی اریب یا مورب در برخی بازارها بیشتر و رایج‌تر است. این الگو در نمودار قیمت کریپتو(ارزهای دیجیتال) و بازار فارکس خودنمایی می‌کند. همانطور که از نام آن پیداست، در این الگوی بازار رنج، هم حد بالایی و هم حد پایینی مورب هستند؛ به طور کامل افقی نیستند. البته در مورد این الگو ما صرفاً و همیشه با شکلی یکسان روبرو نیستیم. در برخی مواقع کانال یا گذرگاه آن به سمت افزایش قیمت است و در برخی مواقع به سمت کاهش قیمت است. پس طبیعی است گاهاً کانال به سمت بالا و گاهاً به سمت پایین شناسایی شود. مثلاً در تصویر فوق، کانال رو به پایین و به سمت نزول قیمت‌هاست. نکته‌ای که در این مورد می‌توان به صورت اجمالی به آن اشاره کرد، کوتاه بودن طول (Range-Bound) آن است. به طور معمول قیمت مدت زمان بسیار کوتاهی در این کانال به حرکت خود ادامه می‌دهد. خطاب به تریدرهای کمی حرفه‌ای‌تر هم باید بگوییم که به طور معمول جهت بریک‌اوت آن، مخالف جهت اصلی کانال است!

سفارش ربات معامله‌گر برای استفاده بهتر از استراتژی معامله در بازار رنج

اگر برای استفاده از این استراتژی معاملاتی و مفاهیم کاربردی آن با موانعی روبرو هستید، پیشنهاد می‌کنیم، حتماً از ربات معامله‌گر استفاده کنید. ربات معامله‌گر چارت گجت، به شما کمک می‌کند تا با اثرگذاری بیشتر و بهتری از این مفاهیم به نفع خود استفاده کنید. شما پس از خرید ربات فارکس خودکار خود، در نهایت ابزاری هوشمند از چارت گجت دریافت می‌کنید. این ابزار قادر است از اندیکاتورها و استراتژی‌های مؤثر به نفع شما استفاده کند. این همان چیزی است که هم در کوتاه‌مدت و هم در بلنمدت شما را به سود بیشتری می‌رساند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه می‌توانید به صفحه سفارش اکسپرت مراجعه کنید. کارشناسان چارت گجت در صورت لزوم به منظور ارائه اطلاعات بیشتر در کنار شما هستند.

به خروج نمودار قیمت از کانال رنج، بریک اوت کردن می‌گویند