چرا باید در بازارهای مالی، استراتژی معاملاتی داشته باشیم؟

داشتن یک استراتژی معاملاتی بد و ناقص، بهتر از نداشتن هیچ استراتژی است! شاید این موضوع تا حدی عجیب به نظر برسد اما کاملاً واقعیت دارد. نداشتن استراتژی، به طور قطع منجر به شکست در بازار شده و هیچ جایی را برای اصلاح رویکرد و روند شما باقی نمی‌گذارد. اما یک استراتژی بد، چیزی است که ممکن است به مرور زمان قابل اصلاح باشد. این موضوع به‌خوبی نشان می‌دهد که داشتن استراتژی معاملاتی تا چه حد اهمیت دارد. البته مسئله صرفاً داشتن استراتژی معاملاتی نیست؛ مسئله اصلی اجرا و عمل به آن است! ما در انتها راهکار بسیار مؤثری را به منظور سهولت بیشتر در اجرای استراتژی معاملاتی به شما نشان می‌دهیم.

منظور از استراتژی معاملاتی چیست؟

اولین پرسش مهمی که در این مسیر باید به آن پاسخ دهیم این است که استراتژی معاملاتی چیست؟ زیرا بدیهتاً بدون شناخت کامل و دقیق آنچه استراتژی معاملاتی نامیده می‌شود، نمی‌توان علت اهمیت آن را درک کرد. استراتژی معاملاتی اساساً چارچوبی جامع به منظور تصمیم‌گیری تریدر در مورد فعالیت‌های تجاری است که نقشی هدایتگر دارد. یک تریدر با مراجعه به استراتژی خود می‌تواند در موقعیت‌های مختلف، بهترین تصمیم را اتخاذ کند؛ البته اگر استراتژی معاملاتی او کارآمد باشد! این چارچوب یا به‌عبارتی بهتر سیستم، بر مبنای قوانین، اصول و معیارهایی از پیش تعیین‌شده ایجاد می‌شود و در عمل برنامه‌ای برای دستیابی به اهداف است. یک تریدر با استراتژی خود سعی دارد بین داشته‌های فعلی، مراحل مختلف پیشرفت و هدف نهایی خود، ارتباطی منطقی ایجاد کند؛ درست مانند یک نقشه راه!

یک استراتژی معاملاتی ممکن است ساده یا پیچیده باشد و ملاحظات متعددی را شامل شود. از جمله این ملاحظات می‌توان به سبک سرمایه‌گذاری، ارزش بازار، اندیکاتورهای تکنیکال، تحلیل‌های فاندامنتال، سطح تنوع سبد سرمایه‌گذاری، افق‌های زمانی، سطح ریسک‌پذیری، ملاحظات مالیاتی و لوریج اشاره کرد. این‌ها صرفاً مثال‌هایی از عناصر و متغیرهای کاربردی در یک استراتژی معاملاتی هستند. نکته کلیدی این است که استراتژی معاملاتی، با تحلیل داده‌ها و بررسی عینی تنظیم شده و پلان و برنامه آتی را به تریدر نشان می‌دهد. او با استراتژی که دارد می‌داند در کجا به خرید یا فروش وارد شده و در کجا از آن خارج شود. از سوی دیگر باید در نظر داشت که استراتژی لزوماً ثابت و بدون تغییر نیست. بلکه بسته به دوره‌های زمانی گوناگون، میزان دستیابی به اهداف یا تغییرات ناگهانی در مختصات بازار، باید مورد بازبینی و اصلاح قرار گیرد.

چرا داشتن استراتژی معاملاتی مهم است؟

داشتن استراتژی معاملاتی تنها در صورتی مهم و حیاتی است که مزایای زیادی داشته باشد! به زبانی ساده‌تر در دنیای تجارت، ترید و معاملات، تنها وجود چیزی مهم است که دارای مزیت باشد. بدون مزیت و فایده، هیچ مکانیسم یا ساختاری در دنیای تجارت، مهم یا کاربردی تلقی نمی‌شود. پس بهترین راه برای پاسخگویی به پرسش فوق، پرداختن به مزایای داشتن استراتژی معاملاتی است. اگر بدانیم که بهره‌مندی از استراتژی چه مزایایی دارد، در عمل علت نیاز به استراتژی معاملاتی را درک می‌کنیم. با این دیدگاه به سراغ بررسی مزایای آن خواهیم رفت.

افزایش سود در بلندمدت

اولین و بدیهی‌ترین مزیتی که می‌توان برای داشتن استراتژی معاملاتی بیان کرد، افزایش سود تریدر است. در واقع تریدرهایی که از یک استراتژی صحیح و کارآمد دارند، در بلندمدت و بعضاً در کوتاه‌مدت سود بیشتری بدست می‌آورند. این دسته از تریدرها کمتر درگیر معاملات غلط و با ریسک نامتناسب شده و کمتر با کاهش سرمایه روبرو می‌شوند. زیرا با دیدی واقع‌بینانه و صرفاً با در نظر داشتن اهداف خود به معاملات وارد می‌شوند. این در حالی است که افراد فاقد استراتژی معاملاتی با سردرگمی ممکن است نسبت به هر معامله‌ای تطمیع شده و سرمایه خود را در معرض خطر قرار دهند. یا حتی در نقطه مقابل بخاطر ترس از زیان دچار خطای در تشخیص شده و در معاملات سودآوری درگیر نمی‌شوند.

افرادی که استراتژی روشنی دارند، حتی در بدترین شرایط بهترین حرکات را نشان می‌دهند

افرادی که استراتژی روشنی دارند، حتی در بدترین شرایط بهترین حرکات را نشان می‌دهند

ساده‌تر کردن روند معاملات و ترید با استراتژی معاملاتی

در کنار افزایش میزان سودآوری، افرادی که به یک استراتژی معاملاتی پایبندی هستند، سهولت و سادگی بیشتری را تجربه می‌کنند. حتی در زندگی واقعی انجام یک کار هنگامی که می‌دانید قرار است دقیقاً چکار کنید، بسیار ساده‌تر خواهد بود. یک استراتژی جامع معاملاتی، تمام معیارهایی را که پیش از هر تصمیم باید به آن‌ها دقت شود به شما ارائه می‌کند. بر این اساس شما در هنگام مواجهه با یک موقعیت سردرگم نیستید که مثلاً باید به کدام اندیکاتور و شاخص نگاه کنید. طراحی استراتژی معاملاتی اتفاقاً همین مزیت است که به طور غیرمستقیم به افزایش سوددهی نیز منجر خواهد شد.

بهبود و تقویت تصمیم‌گیری عینی

مقصود از تصمیم‌گیری عینی، توانایی اتخاذ تصمیم در مورد موقعیت‌های مختلف، صرفاً بر اساس منطق و حقایق موجود است. در تصمیم‌گیری عینی، حالت روحی، تجربیات مثبت یا منفی و وضعیت روانی شخص اثری بر تصمیم نهایی ندارند. بسیاری از ما در شرایط گوناگون در استفاده از این شیوه تصمیم‌گیری ناکام هستیم. یعنی گاهاً به شکل غیر ارادی، تصمیم‌گیری ما کاملاً منطقی نیست. بلکه بخشی از روحیات و احساسات لحظه‌ای خود را به روند تصمیم‌گیری وارد می‌کنیم. مثلاً با وجود اینکه سیگنال‌های نسبتاً منفی از یک وضعیت دریافت می‌کنیم با ذکر این جمله که “حس خوبی به شرایط دارم” وارد معامله‌ای زیان‌آور می‌شویم. این همان چیزی است که برخی افراد به آن شم اقتصادی یا شاید حس ششم می‌گویند! این در حالی است که تصمیمات اتخاذشده با این روش و چارچوب به هیچ عنوان قابل اعتماد نیستند!

سیستم تصمیم‌گیری عینی، از احساسات و شرایط روانی شخص تأثیر نمی‌پذیرد

سیستم تصمیم‌گیری عینی، از احساسات و شرایط روانی شخص تأثیر نمی‌پذیرد

داشتن استراتژی معاملاتی خوب شما را از این شیوه تصمیم‌گیری دور کرده و به سمت تصمیم‌گیری عینی سوق می‌دهد. فردی که یک استراتژی معین دارد، بدون درگیر شدن با احساسات لحظه‌ای، از پیش‌تر می‌داند که در چه صورت باید بخرد یا بفروشد! معیارهای او ثابت هستند و در لحظه دچار تغییر نمی‌شوند. پس می‌تواند با خیالی راحت بدون ترس از افتادن در دام تصمیمات احساسی، از معیارها و روش‌ها پیروی کند. این همان تصمیم‌گیری عینی است که در ابتدای این بخش به آن اشاره کردیم؛ تصمیم‌گیری صرفاً بر مبنای معیارهای منطقی و شرایط موجود!

تشکیل و رشد دیسیپلین معاملاتی

یکی دیگر از مزایای مهم پیروی از استراتژی معاملاتی، تقویت دیسیپلین معاملاتی است. اگر در مورد معنا و مفهوم دیسیپلین معاملاتی کنجکاو هستید، باید گفت که بهترین و نزدیک‌ترین معنی به آن، نظم و انضباط است. داشتن نظم و انضباط یا همان دیسیپلین برای همه ما حتی در زندگی شخصی نیز یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های شخصیتی است. در زندگی اقتصادی و به عنوان یک تریدر نیز داشتن نظم و انضباط به شما کمک می‌کند که به فرد موفق‌تری تبدیل شوید. از سوی دیگر دستیابی به نظم و انضباط در این حوزه، بدون داشتن استراتژی معاملاتی خوب و کارآمد، تقریباً محال است.

بدون دیسیپلین با سردرگمی درگیر می‌شوید و سردرگمی نتیجه‌ای جز زیان و شکست ندارد!

بدون دیسیپلین با سردرگمی درگیر می‌شوید و سردرگمی نتیجه‌ای جز زیان و شکست ندارد!

اگر یک استراتژی مشخص نداشته باشید، نمی‌دانید که آیا باید ساعت هفت شب معامله جدیدی باز کنید یا ساعت چهار صبح به ترید کردن بپردازید! همین بی‌برنامگی حتی در کوتاه‌مدت نیز به بهره‌وری ذهنی شما آسیب‌زده و در نتیجه آن با تصمیمات زیان‌بار و منفی درگیر می‌شوید. اما استراتژی معاملاتی با روشن کردن حتی برنامه کاری شما در طول روز، از وقوع چنین بی‌برنامگی جلوگیری می‌کند. البته داشتن دیسیپلین صرفاٌ بخاطر روشن شدن برنامه‌کاری اهمیت ندارد. ترید کردن یک مسابقه دو سرعت نیست؛ یک ماراتن است! فردی در آن موفق می‌شود که بدون سراسیمگی و با یک دید بلندمدت از فرصت‌های موجود استفاده کند. فردی که به دیسیپلین دست یافته با هر فرصت به ظاهر سودآور، بدون اعمال معیارهای از پیش تعیین‌شده، وارد عمل نمی‌شود.

تشخیص نقاط ضعف و قوت با مرور استراتژی معاملاتی

افرادی که بدون استراتژی معاملاتی با فضای بازار درگیر می‌شوند، در عمل هیچ دید روشنی از وضعیت خود ندارند. شاید با عدد موجودی حساب نگرش کاذبی نسبت به میزان موفقیت یا شکست خود پیدا کنند، اما در عمل نقاط ضعف و قوت خود را نمی‌دانند. چون اساساً فقط به صورت لحظه‌ای تصمیم‌گیری کرده و بدون بررسی دقیق به سراغ موقعیت‌های بعدی رفته‌اند. یکی از اجزای هسته‌ای و مهم استراتژی معاملاتی، ژورنال‌نویسی است؛ کاری که در بین ایرانیان بیشتر تحت عنوان خاطره‌نویسی یا ثبت وقایع شهرت دارد. در اجرای استراتژی معاملاتی، تریدر باید یک دفتر ثبت وقایع داشته و تصمیمات یا عملکردهای خود را ثبت کند. بر مبنای همین ثبت وقایع، تریدر در پایان بازه‌های زمانی خاصی می‌تواند به بررسی معاملات گذشته خود بپردازد. در نتیجه این بررسی است که می‌تواند با دید روشن‌تری متوجه شود که عملکردش چه ضعف‌ها و چه نقاط قوتی داشته است. مقایسه کارایی استراتژی‌های معاملاتی نیز از همین طریق ممکن می‌شود.

نحوه توسعه و به‌کارگیری استراتژی معاملاتی

احتمالاً شما هم پس از آشنایی با مزایای استراتژی معاملاتی، به داشتن و پیروی از آن، علاقه پیدا کرده‌اید. همه ما به دنبال راهکارهایی هستیم که سوددهی بیشتر را تضمین کنند. اما موضوع این است که شاید در مورد نحوه استفاده از آن سردرگم باشید و این کاملاً طبیعی است. اگر در مورد نحوه توسعه و طراحی استراتژی معاملاتی سؤال دارید، باید گفت مسیر پاسخگویی بسیار طولانی است. استراتژی‌‌های رایج و مشهور، بعضاً حاصل ده‌ها تجربه هستند. ده‌ها تریدر صاحب‌نظر در دوره‌های مختلف بر روی آن‌ها کار کرده و مواردی را بسته به شرایط از آن کم کرده یا به آن اضافه کرده‌اند. پس اگر در فکر طراحی استراتژی معاملاتی هستید، باید گفت اصلاً کار ساده‌ای ندارید. اما به جای آن پیشنهاد می‌کنیم از استراتژی‌های رایج پیروی کرده و آن‌ها را بسته به نیازمندی‌های خود تغییر دهید. در همین راستا با چند توصیه با شما همراه هستیم.

نکاتی در راستای به‌کارگیری استراتژی‌ها

  • تحلیل شخصی و اختصاصی را فراموش نکنید. نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید و متوجه شوید که باید بر کدام‌یک از جنبه‌های کاری خود تمرکز کنید.
  • اهداف اقتصادی روشنی داشته باشید. باید بدانید که در کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت، چه اهدافی را دنبال می‌کنید.
  • زمانی را به درک انگیزه‌های خود در دنیای ترید اختصاص دهید. باید بدانید که از نظر ذهنی موفقیت در بازار را به کدام امور زندگی خود گره زده‌اید.
  • مدت زمان کافی را به ارزیابی استراتژی خود اختصاص دهید. پیش از پیروی کامل از استراتژی می‌توانید آن را در یک حساب کاربری دمو امتحان کنید.
  • خود را به لحاظ روحی آماده کنید. الزامات استراتژی معاملاتی انتخابی را بشناسید و سایر برنامه‌های روتین زندگی خود را با آن تطبیق دهید.
  • دانش و شناخت خود را نسبت به بازار تقویت کنید. چه پیش از انتخاب استراتژی و چه در حین استفاده از آن، باید همواره دانش و شناخت خود را نسبت به اصول و مفاهیم بازار تقویت کنید.
  • داشتن استراتژی فقط اولین گام است؛ مسئله اصلی اجرا و پایبندی به آن است! فراموش نکنید که بهترین استراتژی جهان، بدون اجرا و به‌کارگیری چیزی جز یک خیال‌پردازی نیست.

 

داشتن استراتژی مناسب و کارآمد صرفاً نیمی از موفقیت است! نباید از اجرای دقیق و کامل آن غافل شد!

داشتن استراتژی مناسب و کارآمد صرفاً نیمی از موفقیت است! نباید از اجرای دقیق و کامل آن غافل شد!

آیا در پیروی از استراتژی معاملاتی مشکل دارید؟

اما اگر به هر علتی در اجرای استراتژی‌ها مشکل دارید، ما ربات معامله‌گر را به شما پیشنهاد می‌کنیم. برخی از کاربران یک استراتژی کاربردی و اثربخش را می‌یابند اما علل مختلفی نمی‌توانند آنچنان باید و شاید از آن پیروی کنند. در این صورت می‌توانند از ربات معامله‌گر یا اکسپرت متاتریدر استفاده کنند. شما می‌توانید معیارها و اصولی را که استراتژی معاملاتی انتخابی‌تان بر مبنای آن شکل گرفته به ربات معامله‌گر بدهید. پس از این، ربات می‌تواند با پیروی از این قواعد و اصول، خود به صورت هوشمند به انجام معاملات بپردازد. در این صورت دیگر نیازی به نگرانی در مورد پیروی از اصول نیست؛ زیرا رایانه محال است رایانه از برنامه‌ای از پیش تعیین‌شده پیروی نکند! این راهکاری بسیاری عالی و بدون ریسک برای اجرای استراتژی‌های مؤثر و کاربردی است. با این وجود دیگر نیازی به نگرانی در مورد بخش اجرا و به‌کارگیری نیست و کافیست فقط استراتژی معاملاتی فارکس مناسب خود را بیابید. حال اما مسئله بعدی یافتن ربات معامله‌گر مناسب است.

ربات معامله‌گر سختی‌ها و چالش‌های مربوط به اجرای استراتژی را از بین می‌برد

ربات معامله‌گر سختی‌ها و چالش‌های مربوط به اجرای استراتژی را از بین می‌برد

چارت گجت اینجاست؛ استراتژی‌های خود را با خیال راحت اجرا کنید!

همانطور که گفته شد، گاهاً اجرای یک استراتژی خوب، سخت‌تر از یافتن آن است. این سختی در اجرا، فقط مختص به انسان‌ها و کاربران انسانی نیست. بلکه ربات‌ها نیز بسته به توانمندی‌ها و ظرفیت‌هایی که دارند، ممکن است در اجرای یک استراتژی معاملاتی از خود کاستی‌هایی نشان دهند. به همین خاطر باید بهترین ربات ممکن را برای استراتژی مدنظر خود انتخاب کنید. در این راستا پیشنهاد می‌کنیم از ربات معامله‌گر چارت گجت استفاده کنید. این ربات با بهره‌مندی از توانمندی‌های کافی و ظرفیت‌های قابل توجهی که دارد، قطعاً بهترین گزینه برای اجرای استراتژی معاملاتی شماست. به منظور کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به این صفحه مراجعه کرده و شرایط ثبت سفارش ربات اختصاصی را مشاهده کنید.