پاسخ به این پرسش که تحلیل فاندامنتال چیست، اثربخشی بالایی بر دید شما نسبت به بازار و ترید دارد. بسیاری افراد بدون اینکه واقعاً معنا و مفهوم این اصطلاح را بشناسند، سعی در استفاده از آن دارند. شاید به این تصور کنید که بدون دانستن پاسخ این پرسش که تحلیل فاندامنتال چیست، بسیاری افراد از آن استفاده میکنند. این تصور به هیچ عنوان غلط نیست. اما موضوع این است که حتی آن دسته از تریدرها نیز اگر به درک عمیقتر و دقیقتری از این فرآیند برسند، قطعاً به شکل بهتر و مؤثرتری از آن استفاده میکنند. پس انگیزه افراد برای یافتن پاسخ این پرسش، صرفاً یک کنجکاوی شخصی نیست. یا صرفاً تریدرهای آماتور و کاربران صفر کیلومتر در جستجوی آن نیستند. به هر حال انگیزه اصلی شما از جستجو به دنبال پاسخ این پرسش هر چه که باشد، پاسخ اینجاست! ما ضمن پرداختن به این پرسش که تحلیل فاندامنتال چیست، در پایان با یک سورپرایز کاربردی با شما همراه هستیم.
معنی تحتاللفظی و معنای تحلیل فاندامنتال چیست؟
مثل همیشه ما اعتقاد داریم که اولین گام در شناخت یک مفهوم، درک معنای نام و علت نامگذاری آن است. در مورد تحلیل فاندامنتال نیز این موضوع صادق است. این اصطلاح در زبان انگلیسی با ترکیب (Fundamental Analysis) شناخته میشود. در مورد واژه (Analysis) که نیازی به توضیح نیست؛ گاهاً در زبان فارسی به صورت مستقیم نیز از واژه آنالیز استفاده میکنیم. اما در مورد (Fundamental) باید بدانید که معانی متعددی دارد؛ اساسی، بنیادی، اصلی و واجب از جمله این معانی هستند. اما یک معنی که بهتر و با وضوح بیشتری مفهوم کاربردی آن را منتقل میکند، واژه “تشکیلدهنده” است. البته کلمه “ذاتی” نیز، برای ترجمه این اصطلاح و درک آن انتخاب بدی نیست! در ادامه متوجه خواهید شد که مقصود از تحلیل تشکیلدهنده چیست و چرا چنین نامی برای این شیوه معاملاتی در نظر گرفته شده است.
در همه انواع تحلیل، فاندامنتال یا تکنیکال، مسئله اصلی توانایی پیشبینی قیمت است
تحلیل فاندامنتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال که بعضاً به اختصار (FA) نیز نامیده میشود، یک شیوه معاملاتی است که بر مبنای محاسبه ارزش ذاتی شکل گرفته است. افرادی که از این روش استفاده میکنند، اعتقاد دارند که بسته به برخی شرایط، موقعیتها و اطلاعات جانبی، میتوان ارزش ذاتی یک دارایی را تعیین کرد. در این شیوه معاملاتی، تحلیلگران برخی عوامل اقتصادی و مالی بعضاً حتی غیراقتصادی را نیز در تشخیص میزان ارزشمندی یک دارایی به کار میگیرند. آنها با این روش قصد دارند بر مبنای عوامل تشکیلدهنده یک دارایی، به طریقی بدون در نظر گرفتن برخی روندهای کاذب بازار، ارزش واقعی آن را بدست آورند. البته باید تأکید کرد که خود وضعیت فعلی بازار، بخشی از عوامل تشکیلدهنده قیمت یک دارایی است و از آن جدا نیست. به نحوی که در تعریف ارزش ذاتی از آن به عنوان ارزش سرمایهگذاری بر اساس وضعیت مالی شرکت صادرکننده سهام، شرایط فعلی بازار و موقعیت اقتصادی یاد میشود.
مقصود از تعیین ارزش ذاتی چیست؟ چه کاربردی دارد؟
تحلیل فاندامنتال، هر چیزی را که بتواند بر ارزش یک دارایی تأثیر داشته باشد، به عنوان یک عامل مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد. از عوامل کلان اقتصادی در سطح جهانی تا شرایط صنعتی یک کشور تا میزان اثربخشی یک تیم مدیریتی جدید در یک شرکت خاص! همه این عوامل در شبکهای معنادار از اطلاعات و دادهها قرار میگیرند تا به تحلیلگر برای تخمین ارزش واقعی یک سهم یا یک دارایی کمک کنند. به نحوی که هدف نهایی، تعیین رقمی است که به تریدر کمک میکند ارزش واقعی یک دارایی را سوای ارزش مبادلهای فعلی آن درک کند. فرد با رسیدن به چنین عددی تحت عنوان ارزش ذاتی، معاملهگر متوجه میشود که آیا در حال حاضر آن دارایی بیشتر از ارزش واقعی آن قیمتگذاری شده یا ارزش واقعی آن بیشتر از قیمت فعلی است! بدیهی است که با رسیدن به این بینش، او میتواند در مورد خرید یا فروش آن دارایی تصمیمگیری کند.
با مثالی در مورد قیمت نفت میتوان تا حدی تشریح کرد که تحلیل فاندامنتال چیست
یک مثال ساده برای درک بهتر تحلیل فاندامنتال
پس از مطالعه موارد فوق قطعاً میتوانید تعریفی چندخطی و توضیحی در مورد اینکه تحلیل فاندامنتال چیست ارائه دهید. اما شاید هنوز هم به طور عملی و ملموس این موضوع را متوجه نشده باشید. با این وجود بهتر است با مثالی ساده نحوه عملکرد این شیوه معاملاتی را بررسی کنیم. پیش از آن باید تأکید کرد که اساساً این اطلاعات، توضیحات و تحلیلها به منظور درک راحتتر سادهسازی شدهاند.
مثال قیمت بشکه نفت
تصور کنید یک بشکه نفت با قیمت 100 دلار در اختیار دارید. همزمان با این موضوع اخبار جهانی خبر از احتمال وقوع جنگ در حوزه خلیج فارس و اطراف سکوهای نفتی میدهد. این اتفاق در صورت وقوع، منجر به بحران کمبود نفت در بازارهای جهانی خواهد شد. اتفاقی که در نتیجه آن تقاضا بر عرضه پیشی گرفته و در نهایت قیمت نفت افزایش مییابد. حال با در نظر داشتن شانس وقوع چنین جنگی، میتوان شانسی برای افزایش قیمت آن بشکه به 120 دلار قائل شد. زیرا شیب عرضه و تقاضا نشان میدهد ارزش ذاتی بشکهای که در اختیار دارید، به جای 100 دلار، 120 دلار است!
موضوع به همین سادگی نیست!
در اینجا تحلیل فاندامنتال اخبار و شرایط کلان اقتصادی به ما در دستیابی به این پیشبینی کمک کرده است. البته این یک تحلیل بسیار خام و ساده است. در حین همین تحلیل قطعاً عوامل دیگری مانند تصمیم اوپک در مورد سهم اعضا در عرضه نفت، منابع جایگزین نفت در بازارهای جهانی، بالا یا پایین بودن مدت زمان درگیری نظامی یا حتی کشورهای درگیر این منازعه، اثرات منفی و مثبتی را به طور همزمان به قیمت وارد میکنند. پس تحلیل فاندامنتال آنچنان که در این مثال گفته شد، ساده و سطحی نیست. بلکه با کلاف درهمتنیده و پیچیدهای از اطلاعات روبرو هستیم. دقیقاً به همین خاطر است که رسیدن به تخصص، مهارت و توانایی در ارائه تحلیل فاندامنتال، مستلزم زمان، انرژی و دقت قابل توجهی است.
آشنایی با انواع تحلیل فاندامنتال؛ کمیت یا کیفیت؟
تحلیل فاندامنتال نیز قطعاً بنا به پیچیدگی و جزئیاتی که دارد، انواع و گونههای متعددی دارد. اما همه انواع تکنیکها و استراتژیهای تحلیل فاندامنتال در دو دسته اصلی قابل بررسی هستند.
- تحلیل فاندامنتال کیفی: به جای تمرکز بر آمار، ارقام و تعداد، بر کیفیت داراییها و شاخصهای کیفی آنها تمرکز دارد. در این تحلیل طبیعت و ذات دارایی به لحاظ موضوعاتی مانند کاربردی بودن مورد بررسی قرار میگیرد.
- تحلیل فاندامنتال کمی: به طور مستقیم بر آمار، اعداد و ارقام موجود در رابطه با دارایی تمرکز دارد. به نحوی که به فرمولهایی خاص قصد دارد از اعداد موجود، وضعیت ارزش ذاتی آن دارایی را تخمین بزند.
به عنوان مثال در تحلیلهای کمی یک شرکت، بیلان مالی سالانه، میزان فروش میانگین و مجموع کل داراییهای شرکت مورد بررسی قرار میگیرند. اما برای تحلیل کیفی آن به موضوعاتی مانند میزان تجربه و اثرگذاری مدیرعامل، اعتبار برند آن در بازار و سابقه آن در ارائه ایدههای انقلابی دقت میشود. این دو شیوه تحلیل لزوماً به صورت جدا از هم و مجزا کاربردی نیستند. بلکه گاهاً تحلیلگران برای داشتن تحلیل دقیقتر با آمیزهای از هر دو شیوه به سراغ بررسی داراییها و سهمها میروند.
ارائه سیگنال برخلاف ظاهر سادهای که دارد، در مقیاس وسیع اصلاً ساده نیست!
ابزارهایی برای عبور از چالشهای ارائه سیگنالهای فاندامنتال
همانطور که گفته شد، ارائه تحلیل فاندامنتال نیز درست مانند تحلیل تکنیکال، سختیها و چالشهای خاص خود را دارد. شاید بتوان گفت حتی بیش از تحلیل تکنیکال نیز سیگنالدهی و انتقال اطلاعات آن سخت و همراه با پیچیدگی است. با این وجود لازم است که تحلیلگران حرفهای و کاربلد این حوزه، به شکل مناسبی سیگنالها و تحلیلهای خود را در اختیار سایرین قرار دهند. در اینجاست که ربات کپیترید متاتریدر 4 و 5 وارد صحنه میشود. این ابزار بسیار کاربردی در ارائه سیگنالهای گروهی و جمعی، با کمترین چالش و سختی ممکن اطلاعات کلیدی را به مخاطبان انتقال میدهد. به طوری که با کمترین فاصله زمانی، اطلاعات معاملاتی بین تحلیلگر و تریدرها همرسانی میشود. این ربات قابلیتها و کارکردهای متعددی دارد که با مراجعه به صفحه اختصاصی آن، میتوانید مورد بررسی و سنجش قرار دهید. متاتریدر 4 و 5 در کنار ربات معاملهگر چارتگچت، ابزارهایی کاربردی و گرهگشا برای تریدرها و تحلیلگران هستند.